Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie to klasyczny deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Lekkie i puszyste ciasto parzone, wypełnione delikatnym kremem i słodkimi wiśniami, to połączenie smaków, które zachwyci każdego. Idealne na specjalne okazje lub jako słodki dodatek do kawy.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 45
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 250
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 42
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 21
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1151
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 45
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 250
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 42
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 21
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1151
Składniki
Wodę podgrzać. Wrzucić masło. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę. Wymieszać. Postawić na kuchence. Mieszać aż ciasto stanie się szkliste. Odstawić do przestudzenia. Następnie posolić i cały czas mieszając wybić jajka. Przełożyć do rękawa cukierniczego i porcjami, w odstępach, wycisnąć na blachę z papierem do pieczenia (powinny powstać rozetki).
Piec przez 20 minut w temp. 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić i rozkroić.
Wiśnie rozmrozić. Przełożyć na patelnię. Posłodzić. Wymieszać i usmażyć.
Miękkie masło utrzeć. Wsypać cukier puder. Zmiksować. Stopniowo, po łyżce, dodać ugotowany i wystudzony budyń.
Masę nałożyć na spody ciasteczek. Dodać usmażone i wystudzone wiśnie. Przykryć i oprószyć cukrem pudrem.