Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z kremem waniliowym

Ptysie z kremem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5267

Dodano:

Odsłon: 2487

Prosty i szybki przepis na ptysie z kremem waniliowym.

Składniki

  • 130 g mąki orkiszowej 630 lub pszennej 405
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 80 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • NADZIENIE:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi
  • 250 ml śmietany
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko z woda, maslem i sola podgrzewac az do zagotowania i odstawic.
    Make przesiac, dodac do plynnych skladników energicznie mieszajac, nastepnie postawic znowu na wolnym ogniu, caly czas mieszajac lyzka, aby sie nie przypalilo.
    Ciasto jest gotowe, gdy ma polysk, odchodzi od scianek, a na dnie garnka tworzy sie bialy nalot.
    Przelozyc ciasto do miski, ostudzic, dodac jajka i zmiksowac.
    Nastepnie wlozyc ciasto do rekawa cukierniczego z koncówka w ksztalcie gwiazdki i wyciskac okragle porcje ciasta na blaszke, w sporych odleglosciach.
    Piekarnik nagrzac do 220° C, piec ptysie ok. 5 minut, nastepnie zredukowac temp. do 180° C i piec dalsze 20 min.

  2. Wanilie przekroic wzdluz, wyskrobac ziarenka, zagotowac razem z mlekiem, cukrem i laska wanilii. Odstawic do naciagniecia na 10 min. po czym wyjac laske wanilii.
    Jajko wymieszac ze skrobia i ciagle mieszajac wlac do goracego mleka, zagotowac, i gotowac jeszcze 1 minute.
    Przelac do naczynia i natychmiast przykryc folia spozywcza, aby nie utworzyl sie kozuch.
    Mozna tez oczywiscie przyrzadzic wg. przepisu budyn z torebki.
    Przykryty budyn chlodzic w lodówce.
    Smietane ubic z cukrem i fixem, wymieszac z zimnym budyniem, krem wlozyc do rekawa cukierniczego i nadziac nim kolejno ptysie.

  3. Nadziane ptysie posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń