Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybki przepis na ptysie z kremem waniliowym.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Mleko z woda, maslem i sola podgrzewac az do zagotowania i odstawic. Make przesiac, dodac do plynnych skladników energicznie mieszajac, nastepnie postawic znowu na wolnym ogniu, caly czas mieszajac lyzka, aby sie nie przypalilo. Ciasto jest gotowe, gdy ma polysk, odchodzi od scianek, a na dnie garnka tworzy sie bialy nalot. Przelozyc ciasto do miski, ostudzic, dodac jajka i zmiksowac. Nastepnie wlozyc ciasto do rekawa cukierniczego z koncówka w ksztalcie gwiazdki i wyciskac okragle porcje ciasta na blaszke, w sporych odleglosciach. Piekarnik nagrzac do 220° C, piec ptysie ok. 5 minut, nastepnie zredukowac temp. do 180° C i piec dalsze 20 min.
Wanilie przekroic wzdluz, wyskrobac ziarenka, zagotowac razem z mlekiem, cukrem i laska wanilii. Odstawic do naciagniecia na 10 min. po czym wyjac laske wanilii. Jajko wymieszac ze skrobia i ciagle mieszajac wlac do goracego mleka, zagotowac, i gotowac jeszcze 1 minute. Przelac do naczynia i natychmiast przykryc folia spozywcza, aby nie utworzyl sie kozuch. Mozna tez oczywiscie przyrzadzic wg. przepisu budyn z torebki. Przykryty budyn chlodzic w lodówce. Smietane ubic z cukrem i fixem, wymieszac z zimnym budyniem, krem wlozyc do rekawa cukierniczego i nadziac nim kolejno ptysie.
Nadziane ptysie posypac cukrem pudrem.