Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z polewą jagodową"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 97
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 144
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 81
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 97
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 144
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 81
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
W garnku mieszamy 125 ml wody z mlekiem, dodajemy masło i sól, zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do płynu, ucierając na jednolitą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy koła o średnicy ok. 8 cm. Pieczemy 25–30 minut w 200oC.
Rozmrożone jagody odcedzamy na sitku. Sok zagotowujemy, owoce rozgniatamy i dodajemy do płynu z 2 łyżkami cukru. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną, gotujemy przez chwilę i studzimy.
Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami cukru. Ptysie kroimy na pół. Na spód wyciskamy śmietanę, polewamy jagodami i przykrywamy ciastem.
Wartość odżywcza sztuki 500 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 35 g/Węglowodany 39 gŹródło: Rewia