Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysie z wiśniami i bitą śmietaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14041
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15916
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14041
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15916
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6424
Składniki
Do garnka wlej mleko, 125 ml wody, dodaj masło i szczyptę soli. Zagotuj wszystko, wsyp całą mąkę i mieszaj energicznie. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, zestaw je z ognia i wystudź. Dodaj do niego jajka i zmiksuj.
Nałóż do szprycy z końcówką dużej gwiazdki. Wyciskaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia robiąc spore odstępy. Piecz 30 minut w temperaturze 200°C.
Wystudzone ptysie przekrój wszerz na połówki. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Na spody ptysi wyłóż porcję dżemu, śmietany i przykryj górną częścią.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień