Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysiowe ciasto daje nam wiele możliwości :) Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z tego jednego ciasta. Zapraszam na Ptysiowe gniazdka :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 61
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 395
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 691
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 36
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 202
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 61
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 245
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 395
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy podwójne okręgi na blachę wyłożoną papierem. W środku zostawiamy dziurkę.
Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy nasze gniazdka w 180st.C, 20 minut funkcja góra/dół – na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół – oczywiście zimne.
MASA Galaretki rozpuszczamy w połowie wody co jest w przepisie i odstawiamy do ostygnięcia. Serki mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy dobrze wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę. Masa może być dość rzadka, ale nic nie szkodzi wystarczy schować na chwilę do lodówki i zgęstnieje. Galaretka zacznie tężeć. Nakładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy na przekrojone gniazdka. Przykrywamy drugą połówką i dekorujemy owocami wg uznania. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl