Do góry

Desery Przepis na:

Ptysiowe gniazdka

Ptysiowe gniazdka

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 121

Ptysiowe ciasto daje nam wiele możliwości :) Można zrobić karpatkę, grzybki, ptysie, łabędzie, gniazdka, robaczki, pączki francuskie i to wszystko z tego jednego ciasta. Zapraszam na Ptysiowe gniazdka :)

Składniki

  • 2/3 szklanki wody (200ml)
  • 1/2 margaryny (125g)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • Masa:
  • 2 serki mascarpone
  • 2 galaretki
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • owoce do dekoracji
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ptysiowe gniazdka

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.

  2. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.

  3. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy podwójne okręgi na blachę wyłożoną papierem. W środku zostawiamy dziurkę.

  4. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy nasze gniazdka w 180st.C, 20 minut funkcja góra/dół – na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół – oczywiście zimne.

  5. MASA
    Galaretki rozpuszczamy w połowie wody co jest w przepisie i odstawiamy do ostygnięcia. Serki mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i wlewamy dobrze wystudzoną, ale nie tężejącą galaretkę. Masa może być dość rzadka, ale nic nie szkodzi wystarczy schować na chwilę do lodówki i zgęstnieje. Galaretka zacznie tężeć. Nakładamy masę do worka cukierniczego i wyciskamy na przekrojone gniazdka. Przykrywamy drugą połówką i dekorujemy owocami wg uznania.


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń