Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne ciasto makowe z brzoskwiniami. Idealne na Święta Bożonarodzeniowe. Ciasto jest na makowym biszkopcie w środku wypełnionym kremem śmietankowym z brzoskwiniami. Góra ciasta pokryta jest cienką warstwą kremu udekorowanego muśnięciami czekoladowymi.
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 496
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3665
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3989
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakie...
Odsłon: 496
Dzisiejszy omlet przygotowałam na kolację , omlet z ziołami , z startym ciągn...
Odsłon: 218
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3665
Jeśli uważasz, że danie wegetariańskie nie może być pożywne, bardzo się mylis...
Odsłon: 3989
Składniki
Biszkopt makowy. Do misy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy mak i wszystko mieszamy. Odstawiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy piana się ubije wsypujemy stopniowo cukier. Od momentu wsypania cukru ubijamy około 12 minut, aż piana zrobi się sztywna i lśniąca. Cały proces ubijania białek od samego początku to około 15 minut. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym żółtka. Gdy żółtka zmieszają się z pianą wyłączamy mikser. Wsypujemy stopniowo przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką, a gdy się połączą wlewamy olej i mieszamy. Przelewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170℃ i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce przez około 35 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt makowy się upiecze studzimy go i po tym czasie przekrajamy na 2 blaty.
Krem. Brzoskwinie wykładamy na durszlak do odkapnięcia, a sok z puszki po brzoskwiniach przelewamy do szklanki (przyda się do kremu i nasączenia biszkoptu). Gdy brzoskwinie odciekną z soku kroimy je na małe kawałki i z powrotem przekładamy na durszlak. Żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę razem z cukrem pudrem i serkiem mascarpone miksujemy na sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodajemy 5 łyżek soku po brzoskwiniach, mieszamy i dodajemy 2 łyżki ubitego kremu. Mieszamy. I tak zahartowaną żelatynę wlewamy do ubitego kremu. Miksujemy krótko do połączenia składników (nie miksuj zbyt długo, bo krem może się zważyć). Z gotowego kremu dokładamy 1/3 masy (około 5 dużych kopiastych łyżek) Do większej części kremu dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy delikatnie szpatułką.
Składanie ciasta i dekoracja. Dolny blat biszkoptu makowego nasączamy sokiem z puszki po brzoskwiniach. Wykładamy krem z kawałkami brzoskwiń i wyrównujemy. Nakładamy górny blat biszkoptu makowego i obficie nasączamy sokiem po brzoskwiniach. Gdy sok wsiąknie w biszkopt wykładamy krem (ten bez brzoskwiń). Wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy ciasto. Ciasto polałam syropem kakaowym, który przeznaczony jest do polewania lodów. Równie dobrze można to zrobić roztopioną czekoladą, lub udekorować wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Tiramisu-włoski specjał
Desery
Szybkie oponki w 5 minut
Desery
Ciasto drożdżowe łyżką mieszane
Desery
Ciasto na gofrach
Tiramisu-włoski specjał
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser, którego nie trzeba piec. Puszysty kr...
Odsłon: 385
Szybkie oponki w 5 minut
Co zrobić, gdy nieoczekiwanie przyszła ci ochota na małe co nieco, a w kuchni...
Odsłon: 3665