Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na babkę z cytrynową nutą, która pięknie wyrasta, jest niezwykle puszta i obłędnie smaczna. Przygotujecie je z prostych, łatwo dostępnych składników, które w większości odnajdziecie w swojej kuchni. Przepis warty zapamiętania!
Forma na babkę, mikser
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 82
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3642
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 82
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 40
Polecam.
Odsłon: 371
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3642
Składniki
Ważna uwaga: wszystkie składniki do przygotowania babki najlepiej wyjąć z lodówki 2-3 godziny przed przystąpieniem do pieczenia (powinny osiągnąć temperaturę pokojową).
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij razem z cukrem i miękką margaryną na puszystą masę.
Cytrynę umyć, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę cytryny zetrzeć n tarce z drobnymi oczkami.
Startą skórkę cytrynową dodać do masy, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać pianę z białek do ciasta. Składniki wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą lub wiórkami kokosowymi.
Ciasto przelać do formy. Babkę cytrynową piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut.