Do góry

Desery Przepis na:

Puszysta babka marchewkowa.

Puszysta babka marchewkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2033

Dodano:

Odsłon: 5773

Pyszna, łatwa do zrobienia i tania babka. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta babka również bardzo Wam posmakuje. Idealna na Wielkanoc , ale smakować będzie o każdej porze roku i bez okazji. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki

  • 300 g marchewki
  • 400 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • i 2 łyżki octu
  • 4 jajka
  • cukier puder do posypania babki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszysta babka marchewkowa.

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę.

    Do utartych jajek dodać szczyptę soli oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Wymierzać.

    Ocet wymieszać z sodą i dodać do miski. Do miski przesiać również mąkę i całość dobrze wymieszać łyżką lub łopatką.

  2. Do wymieszanego ciasta dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Wszystkie składniki dobrze połączyć.

    Ciasto wylać do wysmarowanej masłem, formy z kominkiem.

  3. Babkę piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C do suchego patyczka, około 40 – 50 minut.

    Upieczoną babkę zostawić w formie na 10 – 15 minut a następnie wyjąc z formy i wystudzić na kratce.

    Wystudzona posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń