Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszysta pianka cytrynowa na biszkoptach ze śliwkami"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 303
Składniki
Masło stop, odstaw do wystudzenia. Biszkopty pokrusz, wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody, wystudź. Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki.
Odłóż 1/3 owoców, pozostałe połówki śliwek ułóż na przygotowanym spodzie (wypukłą stroną do góry). Śmietanę ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie wlej zimną galaretkę i sok, jeszcze chwilę mieszaj mikserem. Tężejącą masę przelej do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 5 godzin.
Pozostałe śliwki pokrój na cząstki. Ułóż je na gotowym cieście i lekko wciśnij. Uformuj dekoracyjną rozetę. Przed podaniem wierzch posyp grubym cukrem.
Jeśli chcesz przygotować ciasto dzień wcześniej, posmaruj śliwki odrobiną tężejącej galaretki albo podgrzaną konfiturą morelową. Dzięki temu owoce dłużej zachowają apetyczny wygląd.
ok. 1 godziny. Chłodzenie ok. 5 godzin. 1 porcja 360 kcalŹródło: Tina