Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszyste buchty z jabłkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Ciasto: masło stop, ostudź. Drożdże utrzyj z 3 łyżkami cukru. Wlej pół szklanki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Odstaw na 15-20 minut. Resztę mąki przesiej, dodaj rozczyn drożdżowy, lekko roztrzepane jajka i pozostałe .
Zagnieć jednolite ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić objętość).
Jabłko obierz, pokrój na 11 kawałków, wykrój gniazda nasienne. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, podziel na 11 części. Uformuj placuszki, ułóż po kawałku jabłka, zlep.
Buchty ciasno ułóż w natłuszczonej blaszce. Odstaw w ciepłe miejsce, by podrosły. Masło stop, posmaruj buchty. Piecz 30-40 min w 180°C. Ciepłe posyp cukrem pudrem.Źródło: Chwila dla Ciebie