Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszyste bułeczki maślane z lukrem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 81
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 56
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 81
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 62
Składniki
Wymieszaj mleko, cukier i drożdże. Gdy zaczną rosnąć, dosyp mąkę, cynamon i dorzuć pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko, posiekane suszone owoce. Wyrób zwarte ciasto. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na godzinę, by wyrosło.
Uformuj z ciasta bułeczki i umieść je na natłuszczonej blasze. Poczekaj, aż znowu wyrośnie.
Zrób lukier: utrzyj i polej gęstym syropem ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z kubkiem gorącego kakao.
Jak to zrobić?
Ozdób lukrem: Przełóż go do foliowej torebki. Odetnij róg i wyciśnij masę na bułeczki. Możesz doprawić lukier odrobiną cynamonu lub skórką z cytryny.Źródło: Olivia