Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach, puszyste i jednocześnie kruche rogaliki drożdżowe to świetna propozycja dla wielbicieli wypieków drożdżowych i nie tylko.
Miska, waga, ewentualnie malakser, blaszki do pieczenia
Pyszne rogaliki z powidłami śliwkowymi. W sam raz na każdą okazję.
Odsłon: 10066
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3717
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 218
Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...
Odsłon: 3717
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 218
Składniki
Drożdże, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki i ciepłe (nie gorące!) mleko wymieszać razem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. W tym czasie do dużej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać resztę cukru, resztę ciepłego mleka, pozostały cukier i rozbełtane 2 jajka. Następnie dodać gotowy rozczyn drożdżowy i na koniec przestudzone, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie lub w malakserze. Przykryć i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 minut ( do podwojenia objętości). W międzyczasie dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Po kolei każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 lub 16 trójkątów ( w zależności jak duże rogaliki chcemy otrzymać). Na każdym trójkącie, bliżej podstawy położyć łyżeczkę powideł lub dżemu i zwinąć w kształt rogalika rozpoczynając od podstawy trójkąta w kierunku jego wierzchołka. Tak uformowane rogaliki ułożyć na przygotowanej blaszce w pewnych odległościach ( rogaliki rosną podczas pieczenia) i posmarować rozbełtanym jajkiem. To samo zrobić z pozostałymi 3 częściami ciasta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, góra-dół. Przed pieczeniem uformowane rogaliki powinny "odpocząć" około 10 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 12- 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Upieczone wystudzić przed jedzeniem. Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego:)
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z 1 jajka
Desery
Babka kakaowa z serową wkładką.
Desery
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Ciasto z 1 jajka
Zostało ci tylko 1 jajko w lodówce i zastanawiasz się, co z nim zrobić? Przyg...
Odsłon: 2330
Babka kakaowa z serową wkładką.
Dzisiaj proponuje Wam przepis na pyszną babkę kakaową z sernikową wkładką. Ba...
Odsłon: 605