Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny sernik na korzennym spodzie z waniliową masą serową.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5418
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 930
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5418
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 930
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11865
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto.
Rozwałkować, włożyć na blaszkę z bokami wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 21/35 cm.nakłuć widelcem, włożyć na 40-50 minut do lodówki. Następnie włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpieczone ciasto ostudzić.
Masa serowa: Ser 2 razy zmielić w maszynce. Jajka z cukrem zmiksować na wolnych obrotach.
Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka z serem, budyniem, mąką ziemniaczaną i olejem zmiksować, połączyć ze śmietaną.
Dodać skórkę pomarańczową i aromat. Miksując na wolnych obrotach cienkim strumykiem wlewać likier.
Masę serową wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 65-70 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i spirytusem, oblać zimny sernik, ozdobić.