Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik

Puszysty sernik

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 2397

Delikatny sernik na korzennym spodzie z waniliową masą serową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • Masa serowa:
  • 130 dag białego sera
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 8 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml likieru adwokat
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 szkl cukru
  • aromat waniliowy
  • Pozostałe:
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • DEKORACJA :
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, posiekać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder, zagnieść ciasto.

  2. Rozwałkować, włożyć na blaszkę z bokami wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 21/35 cm.nakłuć widelcem, włożyć na 40-50 minut do lodówki. Następnie włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpieczone ciasto ostudzić.

  3. Masa serowa:
    Ser 2 razy zmielić w maszynce.
    Jajka z cukrem zmiksować na wolnych obrotach.

  4. Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka z serem, budyniem, mąką ziemniaczaną i olejem zmiksować, połączyć ze śmietaną.

  5. Dodać skórkę pomarańczową i aromat. Miksując na wolnych obrotach cienkim strumykiem wlewać likier.

  6. Masę serową wylać na podpieczony spód i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 65-70 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonym piekarniku.
    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką i spirytusem, oblać zimny sernik, ozdobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 stycznia 2018 Sernika nigdy nie odpuszczę :D
Świetne połączenie smaków, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń