Do góry

Desery Przepis na:

Puszysty sernik jak ptasie mleczko z żelką malinową

Puszysty sernik jak ptasie mleczko z żelką malinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 4254

Sernik na bazie białego wiejskiego sera, ale przygotowany na wzór sernika japońskiego. W przeciwieństwie do tradycyjnych polskich serników wyszedł delikatny i puszysty jak ptasie mleczko. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik nie pęka, a jego wierzch jest idealnie równy. Żelka owocowa na wierzchu sernika nie tylko ładnie wygląda, ale również smakuje.

Składniki

  • proporcje na tortownicę o średnicy 28 cm:
  • sernik:
  • 600 g białego sera wiejskiego
  • 500 ml mleka wiejskiego
  • 200 g masła
  • ziarna z laski wanilii
  • 10 żółtek
  • 10 białek
  • 250 g cukru pudru
  • 110 g cukru kryształu
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cream of tartar
  • 170 g mąki pszennej typ 405
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • żelka:
  • 1 kg malin, mogą być mrożone
  • 100 g cukru trzcinowego
  • ziarna z laski wanilii
  • macis
  • łyżeczka agaru
  • dekoracja:
  • róże z kremu białkowego
  • pyłek brokatowy jadalny
  • motylki cukrowe
  • pisak brokatowy złoty
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama
Puszysty sernik jak ptasie mleczko z żelką malinową

Przygotowanie

  1. Sernik:
    Ser mielimy przez maszynkę na gęstym oczku(sitko do pasztetu).

  2. Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Studzimy do temperatury pokojowej.
    Przestudzone mleko mieszamy ze zmielonym serem, ziarnami wanilii i cukrem pudrem.

  3. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku - ciągle miksując.

  4. Do masy serowej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą - ciągle miksujemy blenderem.

  5. W dzieży robota kuchennego ubijamy białka z dodatkiem soli i cream of tartar. Białka usztywniamy cukrem kryształem.
    Pianę z białek za pomocą szpatułki mieszamy z masą serową.

  6. Tortownicę szczelnie owijamy na zewnątrz folią aluminiową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki również wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał około 10 cm ponad tortownicę.

  7. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.

  8. Tortownicę z ciastem stawiamy na głęboką blachę do pieczenia. Na blachę wlewamy gorącą wodę, tak by dostawała do minimum 3/4 wysokości tortownicy. Pieczemy w 150°C przez około 1,5-2 godziny(w zależności od piekarnika).

  9. Upieczone ciasto studzimy około pół godziny w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.

    Ledwie ciepłe ciasto przekładamy na paterę. Ja ułożyłam wierzchem ciasta do dołu.

    Sernik owijamy folią do rantów i zamykamy w rancie.

  10. Żelka:
    W garnuszku przesmażamy maliny. Powinny się rozpaść. Maliny przecieramy przez sitko. Do przetartych malin dodajemy ziarna, wanilii, szczyptę zmielonego macis, cukier trzcinowy i agar. Doprowadzamy do zagotowania.

    Gorący mus wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia.

  11. Sernik możemy ozdobić kwiatami z kremu białkowego i posypać jadalnym pyłkiem brokatowym, aby nabrał dodatkowego blasku.

    Przepis jak zrobić krem białkowy znajdziecie w moich przepisach np. Eleganckie ptysie z kremem bezowym i malinami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń