Do góry

Desery Przepis na:

Pychotka

Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 601

Dodano:

Odsłon: 2847

Uwielbiam kruche ciasto, a już szczególnie jego połączenie z kremem i kwaśnym dżemem :). Pychotka spełnia wszystkie zasady. Zaliczam je do kanonu ciast obowiązkowych na rodzinnych imprezach. Nie jest skomplikowane, ale w smaku bezcenne :)

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g dobrego masła
  • 6 żółtek
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • opakowanie płatków migdałowych
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    200 g dobrego masła
    6 żółtek

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Wszystkie składniki zagniatamy a powstałe ciasto dzielimy na pół.

    SKŁADNIKI NA BEZĘ

    6 białek
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Następnie (cały czas ubijając) bardzo wolno dodajemy cukier. Na koniec już bez miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

    DODATKOWO BĘDZIE NAM POTRZEBNE

    1 słoiczek dżemu wiśniowego
    opakowanie płatków migdałowych

  2. KOŃCOWE WYKONANIE :)

    Formę 25/33 wykładam papierem. Na spód układam jedną część rozwałkowanego ciasta, na to połowa słoiczka dżemu wiśniowego. Następnie wykładam na to połowę bezy i posypuję płatkami migdałowymi. Jeżeli mamy 2 takie same brytfanki możemy przygotować dwa spody jednocześnie i upiec je w termoobiegu
    (170 stopni ok 40 minut), jeżeli nie musimy się bawić dwa razy.

    KREM

    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    200 g dobrego masła

    PRZYGOTOWANIE KREMU

    Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrami. Drugą miksujemy z żółtkami i mąką, po czym dodajemy do gotujące się z cukrami mleka. Gdy masa uzyska konsystencję budyniu odstawiamy do przestygnięcia.
    Jak już budyń wystygnie miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń.

    Gotowe ostudzone placki przekładamy powstałym krem.
    Ciasto gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń