Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna babka wielkanocna - zebra

Pyszna babka wielkanocna - zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1876

Dodano:

Odsłon: 6195

Babka to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Co roku zajmuje miejsce na stole pośród baranka żuru i mazurków. Przepis na pyszną babkę - zebrę dostałam od mamy. Ciasto jest wilgotne, miękkie oraz bardzo apetyczne i w dodatku cieszy oko :) Fale kakaowo waniliowe pięknie się prezentują. Babka z tego przepisu sama w sobie jest już dekoracją wielkanocnego stołu.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli - pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia . Bo piany z białek dodajemy żółtka, olej i wodę, delikatnie mieszamy . Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

    Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Do brytfanki kładziemy ciasto na przemian -po dwie łyżki ciemnego ciasta i dwie łyżki jasnego .

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni - przez ok 45 minut , przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń