Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka to ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Co roku zajmuje miejsce na stole pośród baranka żuru i mazurków. Przepis na pyszną babkę - zebrę dostałam od mamy. Ciasto jest wilgotne, miękkie oraz bardzo apetyczne i w dodatku cieszy oko :) Fale kakaowo waniliowe pięknie się prezentują. Babka z tego przepisu sama w sobie jest już dekoracją wielkanocnego stołu.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 289
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 387
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 539
Polecam.
Odsłon: 855
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 289
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 387
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 539
Polecam.
Odsłon: 855
Składniki
Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy z szczyptą soli - pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia . Bo piany z białek dodajemy żółtka, olej i wodę, delikatnie mieszamy . Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Do brytfanki kładziemy ciasto na przemian -po dwie łyżki ciemnego ciasta i dwie łyżki jasnego . Pieczemy w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni - przez ok 45 minut , przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Smacznego!