Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszna przekąska. Fasolowe pakieciki"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 261
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Fasolkę szparagową przebierz, umyj, odetnij końcówki. Włóż do garnka, zalej kilkoma szklankami wody. Wsyp pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Gotuj na małym ogniu, aż fasolka będzie miękka (ok. 15 minut).
Ugotowaną fasolkę wyłóż na sito, szybko przelej lodowatą wodą (by zachowała kolor), pozostaw do osączenia.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć czosnek, przesmaż. Plastry boczku przekrój wzdłuż na połówki.
Osączoną fasolkę podziel na 4 porcje. Każdą owiń 2 kawałkami boczku. Włóż na patelnię z czosnkiem. Smaż, obracając, aż boczek się przyrumieni. Zdejmij z patelni.
Oliwę utrzyj z sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem do smaku. Fasolowe pakieciki ułóż na talerzu. Polej przygotowanym sosem. Dekoruj kolendrą i pokrojoną resztą cytryny.
Czas ok. 35 min; porcja – 220 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety