Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciacho z kremem kokosowym

Pyszne ciacho z kremem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 78916

Dodano:

Odsłon: 9685

Witam serdecznie i zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z kremem kokosowym – mleczna kanapka. Ciasto jest bardzo smaczne i na pewno będzie smakowało dzieciom i nie tylko, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Użyłam blachy o wymiarach 34x24
  • na ciasto:
  • 120 g mąki pszennej (typ 400, 450, 500 lub 550)
  • 120 g cukru (drobny kryształ)
  • 20 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek
  • na krem:
  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 15 g żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • do dekoracji polewa czekoladowa lub kakao
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję ciasto:
    W misce ubijam białka na sztywną pianę.

    Do drugiej miski przekładam żółtka, dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję na puszystą masę (ubita masa przypomina kogiel-mogiel).

  2. Następnie dodaję ubite białka i delikatnie mieszam.

  3. Gdy piana połączy się z żółtkami, dodaję stopniowo mąkę i kakao, mąkę z kakao przesiewam przez sitko aby nie było grudek i powoli mieszam aż składniki się połączą.

  4. Tak przygotowane ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównuję.

    Blachę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 17 minut, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
    Piekarnika nie należy otwierać w początkowej fazie pieczenia, aby ciasto nie opadło, jedynie pod koniec aby sprawdzić wykałaczką czy jest już upieczone.

    Upieczone ciasto, zdejmuję z blachy razem z papierem i odstawiam do wystudzenia.

  5. W tym czasie przygotuję krem:
    Do żelatyny dodaję gorącą wodę (użyłam o temperaturze około 70°C), dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła i odstawiam na czas przygotowania kremu.
    Do miski wlewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę miksuję. Następnie do lekko ubitej śmietany dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno.

  6. Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły.

    Tak przygotowany krem odstawiam na około 15 minut, żeby krem delikatnie stężał.

  7. Końcowe przygotowanie mlecznej kanapki:
    Z wystudzonego ciasta, delikatnie zdejmuję papier do pieczenia i przekrawam ciasto na pół.

    Na połówkę ciasta nakładam krem i równo rozsmarowuję, pozostawiam około 3 łyżek kremu do udekorowania góry ciasta. Na krem kładę drugi kawałek ciasta i delikatnie dociskam, i wyrównuję dookoła krem.

  8. Na górę nakładam pozostały krem i równo rozsmarowuję, dodatkowo górę możemy udekorować kakao lub popisać polewą czekoladową.

    Tak przygotowaną mleczną kanapkę wstawiam do lodówki na około 3 godziny, do stężenia kremu.

  9. Ciasto mleczna kanapka jest gotowa, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa ♥

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń