Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko

Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 86739

Dodano:

Odsłon: 262

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i piękne ciasteczka w kształcie serduszek.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie 2 blachy ciastek
  • 250 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub margaryny)
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • barwnik spożywczy lub sproszkowany burak
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.

  2. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą.


    Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników.

    Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę wyrabiam, tak aby barwnik równomiernie rozprowadził się w cieście.

  3. Blat podsypuję mąką i jasne ciasto rozwałkowuję na grubość około 5 milimetrów, ciasto należy delikatnie wałkować ponieważ jest dość delikatne i miękkie i gdy mocniej naciśniemy wałkiem to będzie się rozrywać.

    Teraz z czerwonego ciasta robię małe kuleczki i wciskam delikatnie w rozwałkowane ciasto.

  4. Po ułożeniu czerwonych kuleczek, wałkuję ciasto na grubość około 3 milimetrów. Jeżeli podczas wałkowania czerwone kuleczki się przykleją do wałka, to je odklejam i z powrotem wciskam w jasne ciasto.

    Z tak przygotowanego ciasta wykrawam foremką ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pozostałe ciasto zagniatam, wkładam do woreczka i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej tury ciastek.
    Następnie rozwałkowuję i ponownie wykrawam ciastka.

    Jeżeli połączymy dwa kolory ciasta, to wyjdą serduszka w kolorze marmurkowym.

  5. Pieczenie ciastek:
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Ciasteczka serduszka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń