Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pomysł na szybką, ale pyszną przekąskę. Kto z nas nie jadał w dzieciństwie takich cudów wyczarowywanych na szybko przez mamę, ciocię czy babcię? W naszej rodzinie wszystkie dzieciaki je uwielbiają. Zarówno Maja jak i Julka :) A chodzą również słuchy, że wielkimi fanami oponek są Iga i Bobek… Przepis nie jest mój. Cuda wyczarowała teściowa, a ja tylko podejrzałem, opisałem i zdjęcia poczyniłem…
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 785
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9423
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 207
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 785
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5584
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9423
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 207
Składniki
SPOSÓB WYKONANIA: Z mąki, twarogu (przeciśniętego przez praskę), jajek, cukru, sody, masła i octu zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy śmietanę. Ilość regulujemy w zależności od twardości ciasta. Nie chcemy żeby było zbyt luźne, ani zbyt twarde. Zagniecione ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. U nas tradycyjnie kółeczka. Nie zapominamy podsypać mąką blatu, na którym wałkujemy, aby ciasto nie przyklejało się. Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Wszystkie chwyty dozwolone. Smacznego!! Porada: Ocet dodajemy aby ciasto nie chłoneło zbyt dużo tłuszczu. Starajmy sie nie nie polewajmy sody octem, ponieważ może sie utlenić i spienić( tak powiada babcia Halinka więc raczaj bym się nie spierał).