Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne i proste oponki babci Haliny

Pyszne i proste oponki babci Haliny

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 904

Dodano:

Odsłon: 15289

pomysł na szybką, ale pyszną przekąskę. Kto z nas nie jadał w dzieciństwie takich cudów wyczarowywanych na szybko przez mamę, ciocię czy babcię? W naszej rodzinie wszystkie dzieciaki je uwielbiają. Zarówno Maja jak i Julka :) A chodzą również słuchy, że wielkimi fanami oponek są Iga i Bobek… Przepis nie jest mój. Cuda wyczarowała teściowa, a ja tylko podejrzałem, opisałem i zdjęcia poczyniłem…

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg twarogu
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki śmietany
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • Olej do smażenia
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPOSÓB WYKONANIA:

    Z mąki, twarogu (przeciśniętego przez praskę), jajek, cukru, sody, masła i octu zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy śmietanę. Ilość regulujemy w zależności od twardości ciasta. Nie chcemy żeby było zbyt luźne, ani zbyt twarde.
    Zagniecione ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wykrawamy dowolne kształty. U nas tradycyjnie kółeczka. Nie zapominamy podsypać mąką blatu, na którym wałkujemy, aby ciasto nie przyklejało się.
    Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron, na złoty kolor.
    Gotowe układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Wszystkie chwyty dozwolone.

    Smacznego!!

    Porada:

    Ocet dodajemy aby ciasto nie chłoneło zbyt dużo tłuszczu.

    Starajmy sie nie nie polewajmy sody octem, ponieważ może sie utlenić i spienić( tak powiada babcia Halinka więc raczaj bym się nie spierał).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń