Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami i bezą:

Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami i bezą:

Autor:

Przepisów i artykułów: 553 Ocena: 5292

Dodano:

Odsłon: 2759

Śliwek teraz zatrzęsienie, więc wykorzystujmy je w naszej kuchni. Dzisiaj szybkie , delikatne i kruche ciasto z tymi owocami pod bezową chmurką.

Składniki

  • 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku
  • Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Śliwki
  • cukier puder do posypania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszne, kruche ciasto ze śliwkami i bezą:

Przygotowanie



  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek".
    Można też rozetrzeć w palcach.
    Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4.
    Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm.
    Na cieście rozłożyć wypestkowane śliwki.
    Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na owoce. Na pianie rozsypać resztę ciasta.
    Piec 30 minut w tem. 200 stopni.
    Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń