Do góry

Desery Przepis na:

Pyszne, mięciutkie pierniczki nadziewane różaną konfiturą:

Pyszne, mięciutkie pierniczki nadziewane różaną konfiturą:

Autor:

Przepisów i artykułów: 555 Ocena: 5444

Dodano:

Odsłon: 3906

Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Te są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach, chociaż wymagają sporo pracy.

Składniki

  • 700 g przesianej mąki tortowej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1/2 szklanki greckiego, gęstego jogurtu lub śmietany
  • 3 całe jajka
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g smalcu
  • Dodatkowo:
  • konfitura różana lub marmolada o smaku różanym
  • Polewa z mleka w proszku:
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pyszne, mięciutkie pierniczki nadziewane różaną konfiturą:

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i margarynę oraz smalec roztopić. Przestudzić.
    Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
    Stopniowo, wciąż ucierając dosypywać mąkę, proszek, przyprawę i kakao.
    Do śmietany dodać sodę i amoniak. Wymieszać i połączyć składniki.
    Ciasto jest "wolne", ale takie powinno być.
    Oprószyć mąką z wierzchu i wynieść w chłodne miejsce - ale nie do lodówki- na 2 godziny.
    Zagnieść, cienko rozwałkować i pociąć w pasy o szerokości 8-9 cm.
    Na każdym pasku ciasta wykładać w niewielkich odstępach po łyżeczce różanej konfitury.
    Przykryć drugim paskiem ciasta. Docisnąć palcami wokół nadzienia i dopiero wyciąć foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w tem. 160 stopni.



  2. Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zestawić z ognia i wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać aż masa stanie się lśniąca i jednolita.
    Można podzielić na dwie części i do jednej dodać 1 łyżeczkę kakao.
    Przy pomocy widelca, każdy pierniczek zanurzać w polewie.
    Układać na kratce do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń