Do góry

Desery Przepis na:

Pyszności z ciasta bliźniaczego

Pyszności z ciasta bliźniaczego

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2454

Dodano:

Odsłon: 15191

Jedno ciasto, trzy wypieki.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe: 125g śmietany 36%, 150ml mleka, 375g mąki, 1 opakowanie suszonych drożdży, 40g cukru, 1 szczypta soli
  • Ciasto kruche: 175g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 30g cukru,1 op. cukru wanilinowego, 1 jajko (M), 150g miękkiego masła
  • Serowe sakiewki: 250g mielonego twarogu, 1 jajko (M), 2 łyżki cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 40g czekoladek do pieczen
  • Migdałowy warkocz: 75g masła, 75g cukru, 1 łyżka płynnego miodu, 75g śmietany kremówki, 200g migdałów w płatkach
  • Truskawkowa róża: ok. 3 łyżek konfitury truskawkowej, cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Śmietanę i mleko podgrzać. Mąkę wymieszać w misce z drożdżami, dodać pozostałe składniki oraz mleko ze śmietaną. Zagnieść gładkie ciasto (ręką lub mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta). Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

  2. Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta.

  3. Tortownicę o średnicy 18 cm wysmarować masłem. Dwie blachy (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (180 stopni termoobieg).

  4. Ciasto bliźniacze: Ciasto drożdżowe posypać mąką, wyjąć z miski i na posypanej mąką stolnicy zagnieść z ciastem kruchym. Podzielić na trzy części.

  5. Serowe sakiewki: Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i budyniem. Pierwszą część ciasta ponownie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na prostokąt o wym. 20x35cm. Wyciąć 6 kwadratów 10x10cm. Z pozostałego paska wyciąć 6 prostokątów. Masę serową rozłożyć na kwadratach, posypać czekoladkami. Rogi kwadratów złożyć do środka, na górze położyć małe prostokąty. Sakiewki przenieść na blachę, zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 minut. Po ostudzeniu posypać cynamonowym cukrem.

  6. Migdałowy warkocz: Masło, cukier, miód i śmietanę podgrzać cały czas mieszając, aż wszystko się rozpuści. Gotować przez chwilę. Zdjąć z ognia. Dodać migdały, wymieszać i ostudzić. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. 30x35cm. Wyłożyć masę migdałową i zwinąć w rulon od dłuższej strony. Rulon przeciąć wzdłuż. Zapleść sznurek, końce podwinąć. Przenieść na blachę i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Piec 20-25 minut.

  7. Truskawkowa róża: Trzecią część ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. 20x45cm. Posmarować konfiturą i zwinąć w rulon od dłużej strony. Przeciąć na 14 równych części. Ułożyć w tortownicy przeciętą krawędzią do góry. Zostawić na 10 minut. Piec 20-25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 października 2016 Ach te gramy i mililitry :) Ciasto ciekawe, tylko ta aptekarska dokładność mnie zniechęca :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń