Sezon truskawkowy w pełni, można wiec dać się ponieść wyobraźni i zacząć kreować truskawkowe pyszności. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszny deser z truskawkami, na zimno. Ten deser to prawdziwa eksplozja truskawkowego smaku. Delikatna, puszysta serowa masa, ułożona na chrupiącej warstwie pokruszonych herbatników i przesłodkich truskawek. Polana gęstym truskawkowym kompotem. Truskawkowe niebo w gębie.
Pyszny deser z truskawkami
Składniki
- BAZA:
- 150 G HERBATNIKÓW
- 50 G MASŁA
- MASA SEROWA:
- 300 G SERKA ŚMIETANKOWEGO
- 150 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 %
- 1/3 SZKLANKI CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1 ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO
- 1 – 2 ŁYŻKI CUKRU
- KOMPOT TRUSKAWKOWY:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1/4 SZKLANKI WODY
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 2 – 3 ŁYŻKI CUKRU
Składniki
- BAZA:
- 150 G HERBATNIKÓW
- 50 G MASŁA
- MASA SEROWA:
- 300 G SERKA ŚMIETANKOWEGO
- 150 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 %
- 1/3 SZKLANKI CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1 ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO
- 1 – 2 ŁYŻKI CUKRU
- KOMPOT TRUSKAWKOWY:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1/4 SZKLANKI WODY
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 2 – 3 ŁYŻKI CUKRU

Etapy przygotowania
TRUSKAWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH SZYPUŁKI. NASTĘPNIE POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ. POŁOWĘ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA, ZALAĆ JE WODA, DODAĆ CUKIER ORAZ SOK Z CYTRYNY I ZAGOTOWAĆ. TRUSKAWKI POGOTOWAĆ OKOŁO 5 MINUT, NASTĘPNIE ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I DOBRZE ZBLENDOWAC. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NICH OCET BALSAMICZNY I ZASYPAĆ JE CUKREM. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ ABY SMAKI SIĘ DOBRZE ZE SOBA POŁĄCZYŁY.

HERBATNIKI POKRUSZYĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB W WORECZKU SPOŻYWCZYM KRUSZĄC JE WALKIEM DO CIASTA. MASŁO ROZTOPIĆ I DODAĆ JE DO POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. DOBRZE WYMIESZAĆ. W MISCE, ZA POMOCĄ MIKSERA WYMIESZAĆ SER Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY. KIEDY BĘDZIE PUSZYSTY DODAĆ DO NIEGO ŚMIETANĘ I CAŁOŚĆ RAZEM UBIĆ NA PUSZYSTA, SZTYWNA MASĘ. GOTOWY KREM PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO.

NA DNIE SZKLANKI UŁOŻYĆ WARSTWĘ Z HERBATNIKÓW, DOBRZE DOCISNĄĆ DO DNA ŁYŻKA. CZEŚĆ HERBATNIKÓW ZACHOWAĆ NA KONIEC. NA HERBATNIKACH UŁOŻYĆ WARSTWĘ TRUSKAWEK, A NA NIĄ WYCISNĄĆ PORCJE MASY SEROWEJ. CAŁOŚĆ POLAĆ OSTUDZONYM KOMPOTEM. WIERZCH DESERU POSYPAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. OZDOBIĆ POLÓWKA TRUSKAWKI I LISTKIEM MIĘTY. DESER PODAWAĆ SCHŁODZONY. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ GO DZIEŃ WCZEŚNIEJ. SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 59
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 40

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Owoce
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 91

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 272
Ostatnio komentowane przepisy
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kukurydza
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wołowina
- Grzyby
- Przyprawy
- Czosnek
- Tymianek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 59
Łatwe i szybkie do przygotowania mięsko, z pieczonymi ziemniakami i surówką -...
Odsłon: 40

Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Owoce
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 91

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 272



Składniki
- BAZA:
- 150 G HERBATNIKÓW
- 50 G MASŁA
- MASA SEROWA:
- 300 G SERKA ŚMIETANKOWEGO
- 150 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 – 36 %
- 1/3 SZKLANKI CUKRU
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- WARSTWA TRUSKAWKOWA:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1 ŁYŻECZKA OCTU BALSAMICZNEGO
- 1 – 2 ŁYŻKI CUKRU
- KOMPOT TRUSKAWKOWY:
- 250 G TRUSKAWEK
- 1/4 SZKLANKI WODY
- 1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 2 – 3 ŁYŻKI CUKRU
TRUSKAWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH SZYPUŁKI. NASTĘPNIE POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ. POŁOWĘ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA, ZALAĆ JE WODA, DODAĆ CUKIER ORAZ SOK Z CYTRYNY I ZAGOTOWAĆ. TRUSKAWKI POGOTOWAĆ OKOŁO 5 MINUT, NASTĘPNIE ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I DOBRZE ZBLENDOWAC. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NICH OCET BALSAMICZNY I ZASYPAĆ JE CUKREM. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ ABY SMAKI SIĘ DOBRZE ZE SOBA POŁĄCZYŁY.
HERBATNIKI POKRUSZYĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB W WORECZKU SPOŻYWCZYM KRUSZĄC JE WALKIEM DO CIASTA. MASŁO ROZTOPIĆ I DODAĆ JE DO POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. DOBRZE WYMIESZAĆ. W MISCE, ZA POMOCĄ MIKSERA WYMIESZAĆ SER Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY. KIEDY BĘDZIE PUSZYSTY DODAĆ DO NIEGO ŚMIETANĘ I CAŁOŚĆ RAZEM UBIĆ NA PUSZYSTA, SZTYWNA MASĘ. GOTOWY KREM PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO.
NA DNIE SZKLANKI UŁOŻYĆ WARSTWĘ Z HERBATNIKÓW, DOBRZE DOCISNĄĆ DO DNA ŁYŻKA. CZEŚĆ HERBATNIKÓW ZACHOWAĆ NA KONIEC. NA HERBATNIKACH UŁOŻYĆ WARSTWĘ TRUSKAWEK, A NA NIĄ WYCISNĄĆ PORCJE MASY SEROWEJ. CAŁOŚĆ POLAĆ OSTUDZONYM KOMPOTEM. WIERZCH DESERU POSYPAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. OZDOBIĆ POLÓWKA TRUSKAWKI I LISTKIEM MIĘTY. DESER PODAWAĆ SCHŁODZONY. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ GO DZIEŃ WCZEŚNIEJ. SMACZNEGO!
Ale rozpusta, potem trzeba cały dzień pościć ;p
Świetny:)