Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon truskawkowy w pełni, można wiec dać się ponieść wyobraźni i zacząć kreować truskawkowe pyszności. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na przepyszny deser z truskawkami, na zimno. Ten deser to prawdziwa eksplozja truskawkowego smaku. Delikatna, puszysta serowa masa, ułożona na chrupiącej warstwie pokruszonych herbatników i przesłodkich truskawek. Polana gęstym truskawkowym kompotem. Truskawkowe niebo w gębie.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30490
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2160
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4159
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 866
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30490
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9672
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2160
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4159
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 866
Składniki
TRUSKAWKI UMYĆ I USUNĄĆ Z NICH SZYPUŁKI. NASTĘPNIE POKROIĆ W DROBNA KOSTKĘ. POŁOWĘ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA, ZALAĆ JE WODA, DODAĆ CUKIER ORAZ SOK Z CYTRYNY I ZAGOTOWAĆ. TRUSKAWKI POGOTOWAĆ OKOŁO 5 MINUT, NASTĘPNIE ZDJĄĆ JE Z GRZANIA I DOBRZE ZBLENDOWAC. ODSTAWIĆ DO OSTUDZENIA. POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ TRUSKAWEK PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI. DODAĆ DO NICH OCET BALSAMICZNY I ZASYPAĆ JE CUKREM. DOBRZE WYMIESZAĆ I ODSTAWIĆ ABY SMAKI SIĘ DOBRZE ZE SOBA POŁĄCZYŁY.
HERBATNIKI POKRUSZYĆ ZA POMOCĄ BLENDERA LUB W WORECZKU SPOŻYWCZYM KRUSZĄC JE WALKIEM DO CIASTA. MASŁO ROZTOPIĆ I DODAĆ JE DO POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. DOBRZE WYMIESZAĆ. W MISCE, ZA POMOCĄ MIKSERA WYMIESZAĆ SER Z CUKREM I SOKIEM Z CYTRYNY. KIEDY BĘDZIE PUSZYSTY DODAĆ DO NIEGO ŚMIETANĘ I CAŁOŚĆ RAZEM UBIĆ NA PUSZYSTA, SZTYWNA MASĘ. GOTOWY KREM PRZEŁOŻYĆ DO RĘKAWA CUKIERNICZEGO.
NA DNIE SZKLANKI UŁOŻYĆ WARSTWĘ Z HERBATNIKÓW, DOBRZE DOCISNĄĆ DO DNA ŁYŻKA. CZEŚĆ HERBATNIKÓW ZACHOWAĆ NA KONIEC. NA HERBATNIKACH UŁOŻYĆ WARSTWĘ TRUSKAWEK, A NA NIĄ WYCISNĄĆ PORCJE MASY SEROWEJ. CAŁOŚĆ POLAĆ OSTUDZONYM KOMPOTEM. WIERZCH DESERU POSYPAĆ POZOSTAŁA CZĘŚCIĄ POKRUSZONYCH HERBATNIKÓW. OZDOBIĆ POLÓWKA TRUSKAWKI I LISTKIEM MIĘTY. DESER PODAWAĆ SCHŁODZONY. MOŻNA PRZYGOTOWAĆ GO DZIEŃ WCZEŚNIEJ. SMACZNEGO!