Do góry

Desery Przepis na:

Pyszny jabłecznik z masą jogurtową

Pyszny jabłecznik z masą jogurtową

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3899

Dodano:

Odsłon: 4168

Pyszny jabłecznik z masą jogurtową

Składniki

  • Biszkopt: 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa: kg jabłek
  • 1/3 szklanka cukru, łyżka masła
  • torebka kisielu cytrynowego
  • Masa jogurtowa : 2 jogurty naturalne ( duże)
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszny jabłecznik z masą jogurtową

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec ok. 30 min.

    Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać kisiel w proszku i mieszać, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.

    jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

    Masa jogurtowa : galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny przestygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń