Do góry

Desery Przepis na:

" Czarno - biały " Croissantowiec

Czarno - biały  Croissantowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 11157

Dodano:

Odsłon: 821

Proste a zarazem efektowne ciasto z mini croissantów i budyniu. Świetnie smakuje, wyglądem zachwyci gości i domowników.

Składniki

  • croissanty mini 185 g
  • masło 200 g
  • 1 budyń śmietankowy ( 40 g ) + 2 łyżki cukru
  • 1 budyń czekoladowy ( 40 g ) + 2 łyżki cukru
  • herbatniki kakaowe ok. 10 sztuk
  • 1 litr mleka
  • kolorowe opłatki do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm.
    Boki wykładamy folią przezroczystą a spód herbatnikami.
    Odmierzamy pół litra mleka, odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim budyń śmietankowy, dodając 2 łyżki cukru ( około 30 g ).
    Pozostałe mleko zagotowujemy.
    Do gotującego się mleka wlewamy dokładnie wymieszany budyń i ciągle mieszając, zagotowujemy.
    W gorącym budyniu rozpuszczamy 100 g masła pokrojone w kawałki.
    Gorący budyń przekładamy na herbatniki w tortownicy.

  2. Na budyń układamy croissanty.
    Teraz identycznie gotujemy budyń czekoladowy, mieszamy go z 100 g masła i przekładamy na croissanty.

  3. Zostawiamy ciepłe ciasto kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej aż ostygnie. Wierzch posypujemy kolorowymi płatkami.
    Potem przekładamy do lodówki.
    Ciasto szybko się wiąże.
    U mnie z tym ciastem szybko poradziła sobie kilkuletnia Julcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń