Do góry

Desery Przepis na:

" Słodki warzywniak "

Słodki warzywniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11209

Dodano:

Odsłon: 1953

Pyszny słodki i zdrowy tort warzywny. Bez barwników. Masa też jest lżejsza od typowych kremów.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 170 g
  • cukier 200 g
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju ( 70 g )
  • po 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, cynamon, garam masala
  • Marchewkowe : starta marchew 125 g
  • wiórki kokosowe 1,5 łyżki
  • ocet jabłkowy 3/4-1 łyżeczki
  • odrobina soku z cytryny
  • Buraczane : stare surowe buraki 130 g
  • kandyzowana skórka pomarańczy 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 3/4 -1 łyżeczki
  • odrobina soku z cytryny
  • Masa : jogurt naturalny 360 g
  • mascarpone 250 g
  • 2-3 łyżki cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2 okrągłe blaszki 19 cm, wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.
    Mąkę mieszamy z proszkiem, cynamonem i garam masalą.
    Marchew i burak ścieramy na drobnych oczkach tarki, lub tak jak ja posługujemy się robotem kuchennym z ostrzami.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
    Mąkę przesypujemy po równo do dwóch osobnych misek.
    Do jednej dodajemy tartą marchewkę, wiórki kokosowe, ocet i sok z cytryny.
    Do drugiej starte buraki, skórkę pomarańczową, ocet i sok z cytryny.
    Do dwóch misek wlewamy po równo olej.

  2. Zawartość każdej miski mieszamy oddzielnymi łyżkami.
    W dwóch partiach dodajemy po równo utarte jajka, delikatnie mieszamy na jednolitą masę.

  3. Ciasta przekładamy do blaszek, pieczemy w 180 C około 40 minut, ciasto możemy zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku.
    Ciasta przestudzamy.
    Masa.
    Schłodzony jogurt mieszamy z pudrem i schłodzonym mascarpone, na jednolitą masę.

  4. Ostudzone placki przekładamy masą.
    Wierzch posypałam świeżo starą marchewką.

  5. Torcik pychotka i gorąco polecam.
    Jak widzicie krojony był niemalże od razu po złożeniu, ale kto by czekał :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń