Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar z kokosową nutą przygotowałam na cześć naszego bezglutenowego gościa. Powstał pyszny deser, który smakował wszystkim biesiadnikom, a jednak mimo wszystko postanowiłam go dopracować. Udało się i dziś przedstawiam udoskonaloną wersję rabarbaru pod kokosową pierzynką.
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 875
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 875
Składniki
Oczyszczony (czyli umyty i z odciętymi końcami) rabarbar pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Na dno rondla wlej syrop z pokrzywy (lub inne płynne słodzidło – wybierz spośród wymienionych w składnikach), włóż pokrojony rabarbar, przyprawy i łyżkę cukru.
Rabarbar z dodatkami podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając delikatnie raz czy dwa, przez około 10 minut. Powinien zmięknąć i nasycić się aromatem przypraw, ale nie może całkiem się rozpaść. Woda ma odparować. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i inne nierozdrobnione przyprawy – jeśli zdołasz je łatwo znaleźć.
Uduszony rabarbar umieść w dwóch kokilkach przeznaczonych do zapiekania.
Przygotuj kokosową pierzynkę. W misce zmieszaj widelcem olej kokosowy, cukier (ksylitol itp.) i wiórki kokosowe. Powstałą kruszonkę rozdziel sprawiedliwie pomiędzy naczynia z podduszonym rabarbarem.
Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj przez około 20 minut. Przestudź lekko przed podaniem.
Rabarbar z kokosową nutą podaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Możesz do każdej porcji dodać kulkę lodów (jeśli podajesz lody osobie na diecie bezglutenowej, upewnij się, że są bezglutenowe – bo większość lodów niestety bezglutenowa nie jest) albo kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu. My zjedliśmy lekko ciepłe i bez dodatków, to był pyszny deser!