Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4812
Dodano: 03.06.2017
Odsłon: 4982
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Oczyszczony (czyli umyty i z odciętymi końcami) rabarbar pokrój w plasterki grubości około 1 cm. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Na dno rondla wlej syrop z pokrzywy (lub inne płynne słodzidło – wybierz spośród wymienionych w składnikach), włóż pokrojony rabarbar, przyprawy i łyżkę cukru.
Rabarbar z dodatkami podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając delikatnie raz czy dwa, przez około 10 minut. Powinien zmięknąć i nasycić się aromatem przypraw, ale nie może całkiem się rozpaść. Woda ma odparować. Na koniec wyjmij laskę cynamonu i inne nierozdrobnione przyprawy – jeśli zdołasz je łatwo znaleźć.
Uduszony rabarbar umieść w dwóch kokilkach przeznaczonych do zapiekania.
Przygotuj kokosową pierzynkę. W misce zmieszaj widelcem olej kokosowy, cukier (ksylitol itp.) i wiórki kokosowe. Powstałą kruszonkę rozdziel sprawiedliwie pomiędzy naczynia z podduszonym rabarbarem.
Kokilki wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj przez około 20 minut. Przestudź lekko przed podaniem.
Rabarbar z kokosową nutą podaj na ciepło lub po całkowitym ostudzeniu. Możesz do każdej porcji dodać kulkę lodów (jeśli podajesz lody osobie na diecie bezglutenowej, upewnij się, że są bezglutenowe – bo większość lodów niestety bezglutenowa nie jest) albo kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu. My zjedliśmy lekko ciepłe i bez dodatków, to był pyszny deser!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

bellamozzarella 04 czerwca 2017Zgłoś do usunięcia
O mniammmm....pyszności ;-) można polubić rabarbar ;-))) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz