Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Victoria, a właściwie – Victoria Sponge Cake, to przysmak bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Swoją nazwę zawdzięcza samej królowej Wiktorii, która ponoć jadła go zawsze do popołudniowej filiżanki herbaty. „Gąbka Wiktorii” to w gruncie rzeczy biszkopt, choć nieco cięższy od tradycyjnego, bo z dodatkiem masła. W klasycznym biszkopcie nie pojawia się też proszek do pieczenia (wynalazek epoki wiktoriańskiej), który nadaje ciastu Victoria gąbczastą strukturę. Pierwotnie Ciasto Victoria serwowano z dżemem malinowym i bitą śmietaną. Z czasem doczekało się wielu wariantów. Jednym z ciekawszych jest rabarbarowa Victoria – wymarzony deser na wiosenne popołudnie.
Tortownica o średnicy 24cm
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 5002
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 5002
Składniki
Rabarbar pokrój na niewielkie kawałki, zasyp cukrem i odstaw na około pół godziny. Jeśli to konieczne, odsącz nadmiar soku (możesz dodać go np. do kompotu).
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm – natłuść i oprósz mąką. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na kremową, puszystą masę.
Do masy po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując. Na koniec dodaj ziarenka z laski wanilii, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Przelej ciasto do formy. Na wierzchu rozsyp rabarbar. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem.