Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy bez jajka

Racuchy bez jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 13545

Dodano:

Odsłon: 3476

SOS na brak jajka, po prostu zróbmy racuchy bez jajka. Kiedyś zastanawiałam się czym zastąpić jajka, teraz kiedy ich nie mam po prostu robię racuchy bez jajek, na pewno nie wyczujecie różnicy. Takie racuszki wspaniale smakują z jogurtem greckim i konfiturą wiśniową.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 250 g
  • letnie mleko 3 % ok. 190 ml
  • drożdże 25 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • Dodatki : jogurt grecki lub naturalny
  • konfitura wiśniowa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy bez jajka

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, płynne dodać do przesianej mąki.
    Dolać część mleka , olej i mieszać łyżką, stopniowo dolewając mleko.
    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
    Chwilę wyrabiać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Po 20-30 minutach ciasto podwoi swoją objętość.
    Smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
    Podajemy z jogurtem i konfiturą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń