Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2165 Ocena: 48086

Dodano:

Odsłon: 12533

Pyszne racuchy na śniadanie ,kolację lub tak po prostu do zszamania :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jabłka
  • Olej do smażenia (użyłem arachidowy)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do dużego naczynia , dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, pokruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.

  2. Następnie dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

  4. Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń