Do góry

Desery Przepis na:

Racuchy z karmelizowaną gruszką

Racuchy z karmelizowaną gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2311 Ocena: 51316

Dodano:

Odsłon: 9600

Czasami chorujemy na ataki słodkości :D w tym pomocna jest książka Pawła Małeckiego na różne słodkości. Racuchy pycha :P

Składniki

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy z karmelizowaną gruszką

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Kiedy stanie się złoty ,wrzucamy pokrojone w kostkę gruszki. Karmelizujemy kilka minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Drożdże ucieramy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i 1/3 mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostałą część mąki i jajko. Składniki dokładnie łączymy. Do ciasta dodajemy karmelizowaną gruszkę ,delikatnie łączymy. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rumiany kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń