Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, propozycja na pyszne racuchy z bitą śmietaną i truskawkami. Racuchy są bardzo smaczne i idealnie nadaje się do podania na śniadanie lub deser, na pewno będzie smakowały dzieciom.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4705
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 789
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1294
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10399
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4705
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier, mleko i całość miksuję (mieszam) do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodaję jajka, mąkę, sól, roztopione i przestudzone masło, całość nadal miksuję (mieszam) do uzyskania jednolitej masy bez grudek – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut aby ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę: Do miski wlewam schłodzoną śmietanę i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję śmietan fix i cukier puder – cały czas miksuję aż śmietana się ubije. Gotową bitą śmietanę wstawiam do lodówki.
Z wyrośniętego ciasta smażę racuchy, na złoty kolor z obydwu stron. Racuszki smażę o średnicy około 15 centymetrów – usmażone układam na papierowym ręczniku aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu i odstawiam do wystudzenia.
Wystudzone racuchy smaruję bitą śmietaną i dekoruję truskawkami. Racuchy możemy podać pojedynczo lub ułożyć jeden na drugim w taki jakby torcik. Tak przygotowane racuchy możemy podać od razu lub wstawić na około godzinę do lodówki, do schłodzenia. Życzę smacznego. Pozdrawiam babcia Ewa