Do góry

Desery Przepis na:

Racuszki z jabłkami na maślance

Przepis dnia 2016-06-02
Racuszki z jabłkami na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915

Dodano:

Odsłon: 11951

Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy. Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Racuszki są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie może ich zabraknąć na naszym stole. I co najważniejsze - warto przypomnieć sobie wspaniałe smaki maminej kuchni :D

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 300 ml naturalnej maślanki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • DODATKI
  • 2 małe jabłka
  • cukier puder (do posypania)
  • olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników.

  2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.

  3. Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.

  4. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.

  5. Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.

    * Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, a także cukru pudru z dodatkiem cynamonu.

  6. Gotowe racuszki serwujemy jako deser lub słodkie danie główne.

  7. Racuszki świetnie komponują się także ze słodkim jogurtem lub świeżymi owocami.

    Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń