Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy. Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Racuszki są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie może ich zabraknąć na naszym stole. I co najważniejsze - warto przypomnieć sobie wspaniałe smaki maminej kuchni :D
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy...
Odsłon: 65721
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 250
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 54
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy...
Odsłon: 65721
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 250
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 54
Składniki
Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.
Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem. * Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, a także cukru pudru z dodatkiem cynamonu.
Gotowe racuszki serwujemy jako deser lub słodkie danie główne.
Racuszki świetnie komponują się także ze słodkim jogurtem lub świeżymi owocami. Życzę smacznego! :D