Desery Przepis na:
Racuszki z jabłkami na maślance

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24915
Dodano: 30.05.2016
Odsłon: 11951
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 300 ml naturalnej maślanki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- DODATKI
- 2 małe jabłka
- cukier puder (do posypania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników.
-
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.
-
Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.
-
Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu.
-
Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.
* Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, a także cukru pudru z dodatkiem cynamonu.
-
Gotowe racuszki serwujemy jako deser lub słodkie danie główne.
-
Racuszki świetnie komponują się także ze słodkim jogurtem lub świeżymi owocami.
Życzę smacznego! :D
Komentarze do przepisu (12)

pelen_brzuszek 02 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Ale bym sobie zjadła :)Odpowiedzi: 1 ▼
3 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 31 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Ależ one apetyczna są..mniammmm:) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka19835 31 maja 2016Zgłoś do usunięcia
mniam!!!! Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 30 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Kasiu, smaka narobiłaś <3 Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 30 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszności ! Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 30 maja 2016Zgłoś do usunięcia
Piękne , wyrośnięte i smaczne :) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz