Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello, kokosowe ciasto bez pieczenia

Rafaello, kokosowe ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1494

Dodano:

Odsłon: 22655

Rafaello bez pieczenia. Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Odrobinę pazura dodaje Amaretto lub likier kokosowy, oczywiście ten dodatek możecie pominąć. Pyszne, mało słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga nakładów pracy, a jedynym minusem jest oczekiwanie, aż porządnie się schłodzi.

Składniki

  • herbatniki maślane 400 g
  • Wiórki kokosowe 1 i 1/3 szkl
  • amaretto 1 kieliszek
  • mleko 700 ml
  • żółtka z 2 jaj
  • cukier 2 łyżki
  • masło 200 g
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • skrobia ziemniaczana 3 łyżki
  • cukier wanilinowy 16 g
  • cukier puder 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rafaello, kokosowe ciasto bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch.

  2. Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń