Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rafaello bez pieczenia. Ciasto kokosowe przekładane na przemian masą budyniową z dodatkiem wiórków kokosowych z herbatnikami maślanymi. Odrobinę pazura dodaje Amaretto lub likier kokosowy, oczywiście ten dodatek możecie pominąć. Pyszne, mało słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga nakładów pracy, a jedynym minusem jest oczekiwanie, aż porządnie się schłodzi.
Przygotowanie:
Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch.
Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 59
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 144
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 29
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 45
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 140
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Sałatką z ogórków na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 59
Miękka, delikatna, aromatyczna babka o smaku kawy, oblana polewą z białej c...
Odsłon: 144
Sycąca potrawka, doskonała zarówno w wersji solo jak i z dodatkiem ryżu/makaronu
Odsłon: 29
Pyszne ogórki z kurkumą na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 45
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 140
Minął piekny weekend i wielu z Państwa korzystało z uroków odpoczynku a główn...
Odsłon: 133
Składniki
Przygotowanie: Gotujemy gęsty budyń. Odlewamy z całości 200 ml mleka, mieszamy z mąką i skrobią ziemniaczaną, żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym. Energicznie mieszamy np rózgą, aby pozbyć się grudek. Natomiast pozostałą ilość mleka gotujemy, aż zacznie kipieć. Masę jajeczną wlewamy na gotujące się mleko i energicznie mieszamy doprowadzając do pyrkania. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie wytworzył się kożuch.
Miękkie masło ucieramy z wcześniej przesianym cukrem pudrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła, każdorazowo miksując do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Wiórki kokosowe i likier dodajemy do kremu, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Masę kokosową dzielimy na trzy równe części. Warstwę herbatników przekładamy na przemian z kremem kokosowym i tak do wyczerpania składników. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z masłem orzechowym
Desery
Ciasto Mleczna Kanapka
Desery
Charlotte Royale
Desery
Ciasto bez pieczenia Afrodyta
Ciasto z masłem orzechowym
Ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji. Połączenie kruchego spodu z del...
Odsłon: 28
Ciasto Mleczna Kanapka
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 140