Do góry

Desery Przepis na:

Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 4064

Dodano:

Odsłon: 10147

Pyszny i prosty w wykonaniu deser

Składniki

  • krakersy słone - 2 opakowania
  • wiórki kokosowe - 150 g
  • margaryna mleczna - 250 g
  • mleko - 0,5 litra
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • żółtka jaj - 2 sztuki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rafaello na krakersach

Przygotowanie

  1. Opakowanie waniliowego cukru mieszamy z połową szklanki zwykłego, dodajemy dwa żółtka i ucieramy na gładką masę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i rozprowadzamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy całość do utartych żółtek i chwilę miksujemy.

  2. Drugą szklankę mleka należy zagotować z połową szklanki cukru. Do gotującego się mleka wlewamy uzyskaną wcześniej z żółtek mieszankę. Gotujemy budyń na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy masę i całkiem zimną miksujemy z margaryną mleczną. Pod koniec dosypujemy około 100 g kokosowych wiórków.

  3. Do blaszki (forma jak kto woli i posiada) wyściełanej folią spożywczą układamy warstwami krakersy przełożone budyniową masą kokosową. Ostatnią warstwę kremu posypujemy resztą kokosowych wiórków i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie aż krakersy delikatnie zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń