Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2980
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2980
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części, wierzch około 1/3 części ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach, na drobne okruszki, pozostały blat ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy.
Połowę śmietany wlewamy do garnka, dodajemy masło i połamaną czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą, od czasu do czasu mieszając. Masę odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę śmietany ubijamy na sztywno ze śmietan- fixem. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony biszkopt, połowę wiórków kokosowych oraz połowę ubitej śmietany i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Na pozostałej części biszkoptu dokładnie rozprowadzamy masę a na niej drugą połowę ubitej śmietany, wierzch ciasta posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej smakuje drugiego dnia.