Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10393
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336734
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4241
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423515
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10393
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336734
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4241
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423515
Składniki
Truskawki starannie umyć, osączyć odszypułkować.
Z białek ubić sztywną pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem-mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec około 25 minut (nie otwierać piekarnika ). Następnie podwyższyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułę. Posypać resztą płatków migdałowych.