Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rajska plaża to ciasto, którym oczarujesz każdego domownika i gościa. Ten deser jest niezwykle prosty w wykonaniu, musisz jedynie poznać sekret jego przygotowania. Gwarantujemy, że smak jest równie oszałamiający, co wygląd.
Udko z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie do zastosowania, które zatrzymuj...
Odsłon: 67
Ślimaczki z mięsa i boczku to wykwintna, a jednocześnie niezwykle prosta w pr...
Odsłon: 290
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 342
Dobre czasy to ciasto, które łączy w sobie puszyste ciasto drożdżowe i pyszny...
Odsłon: 330
Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawa...
Odsłon: 1074
Udko z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie do zastosowania, które zatrzymuj...
Odsłon: 67
Ślimaczki z mięsa i boczku to wykwintna, a jednocześnie niezwykle prosta w pr...
Odsłon: 290
Przygotowanie idealnego posiłku to sztuka, która łączy w sobie harmonię smakó...
Odsłon: 342
Dobre czasy to ciasto, które łączy w sobie puszyste ciasto drożdżowe i pyszny...
Odsłon: 330
Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawa...
Odsłon: 1074
Składniki
Dno i boczny pierścień tortownicy o średnicy 28 cm wysmaruj masłem. Pokrusz herbatniki i zmieszaj z roztopionym masłem, a następnie wyłóż nimi dno tortownicy i mocno dociśnij łyżką.
Wyjętą z lodówki śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach, dodając w międzyczasie cukier puder. Połącz z serkiem mascarpone i dopraw sokiem z cytryny. Sprawdź odpowiedni stopień słodyczy powstałej masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub soku z cytryny. Masę serową wyłóż na herbatnikowy spód, wyrównaj i wstaw do zastygnięcia do lodówki na około 1 godzinę.
Rozpuść galaretkę w 250 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Jeśli nie masz gotowych pralinek w kształcie muszelek, możesz wykonać je samodzielnie. Rozpuść białą i mleczną lub gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Do silikonowej foremki wlej białą czekoladę, a następnie ciemną i wymieszaj wykałaczką tworząc efekty marmurkowe. Wstaw do lodówki lub zamrażarki do całkowitego zastygnięcia.
Złóż arkusz folii aluminiowej tak, aby przypominała linijkę i umocuj na powierzchni sernika tak, by jej boki dotykały ścianek tortownicy. Możesz lekko wbić folię w masę serową, by była bardziej stabilna. W części, która będzie stanowiła „morze” ostrożnie wlej niebieską galaretkę i ponownie wstaw do lodówki do zastygnięcia.
W międzyczasie pokrusz ciastka, które posłużą do dekoracji lub zmiel migdały/orzechy. Wyjmij ciasto z lodówki, usyp „piaszczystą plażę” i ułóż czekoladowe muszelki. Ciasto schładzaj jeszcze ok.4 godziny w lodówce. Możesz zostawić je na całą noc.