Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rajskie jabłka"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 100
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 117
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 635
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 100
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 117
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 635
Składniki
Żurawinę przebierz, opłucz na sicie, a potem wrzuć do rondelka z wrzącą wodą. Gotuj kilka minut, aż suszone owoce zmiękną. Zdejmij z ognia, odlej na sicie. Pozostaw do całkowitego osączenia.
Masę marcepanową (naturalną lub kolorową) pokrusz i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj jajko i cukier. Wlej kremówkę (30 proc.). Całość zmiksuj na gładką masę.
Jabłka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij nasady ogonków. Wydrąż gniazda nasienne wraz z częścią miąższu. Ustaw jabłka pionowo w naczyniu żaroodpornym lub w sześciu małych kokilkach.
Żurawinę wymieszaj z rodzynkami. Jeśli chcesz, możesz też dodać połamane na mniejsze kawałki płatki migdałowe. Mieszanką napełnij wydrążone owoce. Każde jabłko polej płynną masą z marcepanem.
Naczynie (lub kokilki) ustaw na blasze i wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w temp. 170 st. Po wyjęciu od razu podawaj na stół.
porcja 1,60 ZŁŹródło: Świat kobiety