Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to najlepszy czas na kuchnię włoską. Tym razem nie chodzi o pesto czy tiramisu, a lekkie ciasto na zimno inspirowane flagą Italii – oryginalny, szpinakowy spód, lekka, malinowa pianka i klasyczna galaretka. To ciasto, w którym nie trzeba pytać, czy zaserwować dokładkę – goście upomną się sami.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 66
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 66
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Składniki
Rozmroź szpinak na sitku. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewaj olej. Odciśnij szpinak z nadmiaru wody i dodaj do masy. Wyłącz mikser i powoli dodawaj (po łyżce) mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste i błyszczące. Wyłóż blachę (35x24 cm) papierem do pieczenia, wylej szpinakowe ciasto i rozprowadź. Upiecz placek w 170°C przez ok. 1 godz. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
Rozpuść galaretkę w 150 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Ubij zimną śmietaną z cukrem pudrem, następnie dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj do połączenia. Gdy masa śmietanowa zacznie gęstnieć, przelej ją na upieczony, szpinakowy spód. Wstaw do zastygnięcia do lodówki.
W międzyczasie rozpuść 2 galaretki malinowe w 500 ml wrzątku i pozwól ostygnąć. Gdy galaretki zaczną tężeć, przelej je na śmietanową warstwę i wstaw do lodówki do pełnego zastygnięcia. Udekoruj świeżymi malinami.