Do góry

Desery Przepis na:

Razowe pierogi z rybą

Razowe pierogi z rybą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Razowe pierogi z rybą"

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki żytniej (najlepiej razowej)
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • ew. szczypta suszonych drożdży
  • szczypta soli; 40 dag łososia ze skórą
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz: łososia posól. Rybę gotuj na parze przez 10 minut (ew. piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 oC). Następnie zdejmij skórę i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki.

  2. Cytrynę i pomarańczę sparz, polej wrzątkiem, potem otrzyj skórkę (bez białej wewnętrznej warstwy).

  3. Rybę wymieszaj ze skórką z cytrusów i natką. Wbij jajko, wlej oliwę. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką.

  4. na ciasto zagnieć. Cienko je rozwałkuj. Szklanką wytnij kółeczka. Nałóż na nie po porcji nadzienia rybnego. Zlep, formując ładne brzegi.

  5. Wrzuć na posolony wrzątek i gotuj ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Tak przygotowane pierogi świetnie smakują polane sosem miętowym i posypane parmezanem.

  6. Poleca Liber - Marcin Piotrowski

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń