Do góry

Desery Przepis na:

razowy chlebek cukiniowy z pistacjami

Przepis dnia 2021-07-22
razowy chlebek cukiniowy z pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 705

Ciasto cukiniowe z dodatkiem razowej mąki, wypełnione chrupiącymi pistacjami, polane cytrynowym lukrem

Składniki

  • olej roślinny (użyłam kokosowego) - 180 ml
  • brązowy cukier - 200 g
  • łuskane pistacje - 100 g
  • jajka - 3 szt
  • jogurt naturalny - 75 g
  • mąka tortowa - 120 g
  • mąka pszenna razowa - 80 g
  • proszek do pieczenia - 1 czubata łyżeczka
  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka
  • cukinia - 200 g
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • LUKIER:
  • cukier puder - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • Dodatkowo około 3 łyżki posiekanych pistacji do posypania gotowego ciasta
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
razowy chlebek cukiniowy z pistacjami

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje posiekać nożem. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. W dużej misce mikserem wymieszać olej, cukier, jajka, jogurt i esencję waniliową. Dodać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, zmiksować. Dołożyć tartą cukinię, posiekane orzechy i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać łyżką.

  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez około 1,5 godziny (do suchego patyczka). Wystudzić.

  4. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukrem polać ostygnięte ciasto, posypać siekanymi pistacjami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń