Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć na pierwszy rzut oka regulach mogą wyglądać jak tradycyjne rogaliki, sekret ich wyjątkowości tkwi w specyficznych składnikach. Ten przepis, wywodzący się z bogatej tradycji kuchni żydowskiej, obiecuje słodką ucztę, w której nie możne zabraknąć rodzynek. Ciasto zachwyca swoją delikatnością, osiągniętą dzięki dodatkowi serka, natomiast unikalny charakter nadaje mu farsz orzechowo-korzenny, sprawiając, że każde ugryzienie jest pełne smakowitej przyjemności.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1483
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1483
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 97
Składniki
Włóż miękkie masło, serek, śmietanę, przesianą mąkę i sól do robota kuchennego i wykonuj pulsacyjne ruchy, następnie wyrób ciasto na gładkie ciasto. Możesz także wyrobić je ręcznie. Ciasto podziel na cztery równe części, każdy owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
W międzyczasie drobno posiekaj orzechy i wsyp do miski, dodaj rodzynki, cukier oraz cynamon i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszy krążek ciasta (resztę trzymaj w lodówce) na ok. 22-24 cm koło i wyłóż porcję nadzienia, rozsmarowując na cieście. Otwartą dłonią lekko wciśnij farsz w ciasto, a potem potnij je na 12 trójkątów za pomocą ostrego noża lub radełka. Zwiń rogaliki zaczynając od szerokiej części, kończąc na wąskiej. Ułóż rogaliki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz na środkowej półce piekarnika przez 22-25 minut do uzyskania złotego koloru. Postępuj podobnie z resztą ciasta do pełnego wykorzystania składników.
Upieczone rugelach wystudź na kratce, a przed podaniem posyp cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.