Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciasta ptysiowego można zrobić wiele smakowitych rzeczy. To ciasto jest o tyle fajne, że można je nie tylko piec, ale i SMAŻYĆ :) tak oto powstały Robaczki z ciasta ptysiowego w lukrze cytrynowym. Zapraszam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11707
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12321
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3051
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11707
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12321
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3051
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera.
Do garnka z grubym dnem wlewamy ok 1 cm wysokości oleju i rozgrzewamy go. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na rozgrzany olej porcję ciasta tworząc robaczki. Smażymy z obu stron za złoty kolor. Pamiętajmy, że ciasto urośnie nam. Usmażone robaczki wykładamy na papier i studzimy. Następnie robaczki maczamy w lukier.
Do ok 200g cukru pudru wlewamy 4 łyżki soku z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Robaczki maczamy w lukier i odkładamy żeby wysechł - o ile wcześniej ich nie zjemy są tak pyszne :) Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl