Do góry

Desery Przepis na:

Robaczki z ciasta ptysiowego

Robaczki z ciasta ptysiowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 158

Z ciasta ptysiowego można zrobić wiele smakowitych rzeczy. To ciasto jest o tyle fajne, że można je nie tylko piec, ale i SMAŻYĆ :) tak oto powstały Robaczki z ciasta ptysiowego w lukrze cytrynowym. Zapraszam :)

Składniki

  • 2/3 szklanki wody (200ml)
  • 1/2 margaryny (125g)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • Lukier cytrynowy:
  • 200g cukru pudru
  • ok. 4 łyżek soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Robaczki z ciasta ptysiowego

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.


  2. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.

  3. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera.

  4. Do garnka z grubym dnem wlewamy ok 1 cm wysokości oleju i rozgrzewamy go. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na rozgrzany olej porcję ciasta tworząc robaczki. Smażymy z obu stron za złoty kolor. Pamiętajmy, że ciasto urośnie nam. Usmażone robaczki wykładamy na papier i studzimy. Następnie robaczki maczamy w lukier.

  5. Do ok 200g cukru pudru wlewamy 4 łyżki soku z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Robaczki maczamy w lukier i odkładamy żeby wysechł - o ile wcześniej ich nie zjemy są tak pyszne :)


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń