Do góry

Desery Przepis na:

Rocznicowy tort

Rocznicowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1218

Dodano:

Odsłon: 286

20 lutego razem z mężem obchodziliśmy 28 rocznicę ślubu. Z tej okazji upiekłam tort.

Składniki

  • Biszkopt :
  • 7 jaj L
  • 250 g cukru
  • 210 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • Masa 1 :
  • 600 ml śmietanki 30 %
  • 500 g serka mascarpone czekoladowego
  • cukier puder do smaku
  • Masa 2 :
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • Dodatkowo :
  • 350 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • żelki serduszka
  • czerwona drobna posypka cukrowa
  • truskawki
  • borówki
  • kiwi
  • pomarańcza
  • złoty barwnik spożywczy w żelu
  • topper
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu ( ilość w zależności od tego jak mocno chcemy biszkopt nasączyć, ale ok. 3/4 szk
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Rocznicowy tort

Przygotowanie

  1. Biszkopt :
    Biszkopt pieczemy najlepiej dzień wcześniej.
    Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem około 15 - 20 minut.
    Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy dokładnie łopatką.
    Rant ustawiony na średnicę 23 cm zabezpieczamy na dole papierem do pieczenia i ustawiamy na blaszce.
    Wykładamy ciasto i pieczemy 46-47 minut w 165 stopniach.
    Upieczony biszkopt z rantem upuszczamy z około 50 cm wysokości, stawiamy na kratce i studzimy.
    Okrajamy biszkopt dookoła, wyjmujemy z rantu i kroimy na 4 blaty.

  2. Masa 1 :
    Śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem do smaku.

  3. Przełożenie :
    Przygotowujemy rant i kładziemy go na paterze lub podkładzie.
    Kładziemy pierwszy blat ( ten co był na górze ma być na dole, czyli odwracamy biszkopt ).
    Nasączamy biszkopt.
    Kładziemy dżem i porcję ( jedną z trzech ) masy i rozkładamy owoce ( te które tego wymagają kroimy na kawałki ).
    Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i wykładamy porcję masy oraz owoce.
    I tak znowu z kolejną warstwą.
    Kładziemy ostatni blat, dociskamy go i nasączamy.
    Górę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy tort do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia wyjmujemy tort z lodówki, okrawamy dookoła i zdejmujemy rant.
    Wygładzamy boki dookoła.

  4. Masa 2
    Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem.
    2/3 masy rozsmarowujemy na górze i bokach tortu.
    Specjalną packą wyrównujemy powierzchnię.
    Potem na dole dajemy dookoła resztę masy i znów wyrównujemy.
    Ma być wyraźnie grubsza od górnej części.
    Ranty malujemy barwnikiem za pomocą pędzelka.
    Dekorujemy tort według uznania i chowamy go jeszcze na około 3 godziny aby się związała zewnętrzna warstwa masy.
    Kroimy gorącym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń