Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lato to pora na ciasta z owocami a ja dla odmiany proponuję rodzynkowiec, słodki, wilgotny, o lekkim smaku alkoholu, ciasto idealne, zachecam
1. na biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubic na sztywno, dodać żółtka i cukier, chwilę ubijać, dodac mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wodę, olej i ocet, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 35 min w 180 st, wystudzic,
2. rodzynki zalać wódką, odstawić na noc do nasączenia,
3. na krem: wymieszać obie mąki z cukrem, rozprowadzić 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać rozrobioną mąke, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć masło, dodawać po łyzce budyniu, utrzeć krem, doprawic olejkiem, można dodać trochę soku z cytryny,
4. rodzynki odcedzić, czekolady połamać, dodać mleko, rozpuścić na parze,
5. biszkopt przekroić, ( można nasączyć lekko alkoholem w ktorym moczyły sie rodzynki), posmarować dżemem, a nastepnie kremem ( odłozyć 3 łyzki kremu na wierzch), przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, rozłożyć rodzynki, polać roztopioną czekoladą, odstawić do schłodzenia
smacznego
Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleża...
Odsłon: 1133
Siostra Anastazja za sprawą tego rajskiego sernika kokosowego zabierze Cię wp...
Odsłon: 24605
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2905
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 20
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 70
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 56
Pyszne smażone, panierowane w cieście plastry rolady zrobionej z mielonego mi...
Odsłon: 144
Bardzo smaczna wędlina, idealna do sporządzania smacznych kanapek.
Odsłon: 2905
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 20
Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...
Odsłon: 70
Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...
Odsłon: 56
Składniki
1. na biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubic na sztywno, dodać żółtka i cukier, chwilę ubijać, dodac mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wodę, olej i ocet, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 35 min w 180 st, wystudzic, 2. rodzynki zalać wódką, odstawić na noc do nasączenia, 3. na krem: wymieszać obie mąki z cukrem, rozprowadzić 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać rozrobioną mąke, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć masło, dodawać po łyzce budyniu, utrzeć krem, doprawic olejkiem, można dodać trochę soku z cytryny, 4. rodzynki odcedzić, czekolady połamać, dodać mleko, rozpuścić na parze, 5. biszkopt przekroić, ( można nasączyć lekko alkoholem w ktorym moczyły sie rodzynki), posmarować dżemem, a nastepnie kremem ( odłozyć 3 łyzki kremu na wierzch), przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, rozłożyć rodzynki, polać roztopioną czekoladą, odstawić do schłodzenia smacznego
Przepisy Desery
Desery
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Desery
Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
Desery
Ciastka z truskawkowym zefirem
Desery
Pomarańczowo-czekoladowy deser
Sernik truskawkowy z galaretką 3D
Najprostszy i najszybszy sernik z truskawkami. Ale co najważniejsze jeden z n...
Odsłon: 3
Sernik na zimno "zamek" z owocową wkładką
Kolorowy i przepyszny sernik, który w środku kryje niespodziankę, a i zewnątr...
Odsłon: 25