Do góry

Desery Przepis na:

Rodzynkowiec

Rodzynkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 468 Ocena: 6654

Dodano:

Odsłon: 3371

lato to pora na ciasta z owocami a ja dla odmiany proponuję rodzynkowiec, słodki, wilgotny, o lekkim smaku alkoholu, ciasto idealne, zachecam

Składniki

  • biszkopt: mąka pszenna 7 łyżek
  • jajka 7 szt
  • cukier 1 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej, woda, ocet po 1 łyżce
  • krem: mleko 2 szkl
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier 5 łyżek
  • aromat waniliowy
  • masło lub margaryna kasia 1 kostka
  • ponadto: rodzynki 40 dag
  • wódka 1/2 szkl
  • czekolada mleczna i deserowa po 1 szt
  • mleko 2 łyżki
  • dżem z czarnej porzeczki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rodzynkowiec

Przygotowanie

  1. 1. na biszkopt: oddzielić żółtka od białek, białka ubic na sztywno, dodać żółtka i cukier, chwilę ubijać, dodac mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wodę, olej i ocet, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 35 min w 180 st, wystudzic,
    2. rodzynki zalać wódką, odstawić na noc do nasączenia,
    3. na krem: wymieszać obie mąki z cukrem, rozprowadzić 1 szkl mleka, drugą szkl mleka zagotować, wlać rozrobioną mąke, ugotować budyń, wystudzić, utrzeć masło, dodawać po łyzce budyniu, utrzeć krem, doprawic olejkiem, można dodać trochę soku z cytryny,
    4. rodzynki odcedzić, czekolady połamać, dodać mleko, rozpuścić na parze,
    5. biszkopt przekroić, ( można nasączyć lekko alkoholem w ktorym moczyły sie rodzynki), posmarować dżemem, a nastepnie kremem ( odłozyć 3 łyzki kremu na wierzch), przykryć drugim plackiem, posmarować kremem, rozłożyć rodzynki, polać roztopioną czekoladą, odstawić do schłodzenia




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń