Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie bez żadnej pracy, zawsze wychodzą i smakują naprawdę pysznie.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93731
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2685
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3512
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1614
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2285
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93731
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2685
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3512
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1614
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2285
Składniki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, cukier waniliowy. Kawałki zimnego masła szybko siekamy nożem lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie, z ciasta odcinamy małe kawałki i formujemy je w podłużny wałek. Wałek kroimy na mniejsze podłużne odcinki, które zwijamy w kształt rogalika. Ciasteczka układamy w niedużych odległościach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do zarumienienia. Obtaczamy w cukrze pudrze.