Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1610

Dodano:

Odsłon: 19085

Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!

Składniki

  • mąka tortowa, 250 g
  • mleko 1/2 szklanki
  • masło 100 g
  • drożdże 3 dag
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • sól szczypta
  • marmolada
  • 2 jajka
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min., aby podwoił swoją objętość.

  2. Następnie wbijamy jajka, dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte lnianą ściereczką na ok. 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wkładam miskę do ciepłej wody albo odstawiam na grzejnik).

  3. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy duży kawałek na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. ½ cm, kroimy na 8 trójkątów (czyli kroimy placek na pół, a potem na ćwiartki i ósemki). Na każdy trójkącik kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy od szerszego brzegu do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Opcjonalnie można posmarować je białkiem, w czasie pieczenia zarumienią się i będą błyszczeć. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BM87 15 lutego 2014 Przepraszam, rzeczywiście przenosząc przepis z bloga zapomniałam dodać ilość jajek, ale już się poprawiłam. :-). Jaj 2 sztuki. Dziękuję za czujność. ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

roger110 15 lutego 2014 Super , tylko jedno ale , ale ile jajek ? ;-)

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 13 stycznia 2014 Dziekuję za miłe komentarze. Fakt, rogaliki są uniwersalne. Czy to z wieczorną herbatką cz z południową kawką smakują równie wybornie. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 stycznia 2014 aż by się schrupało takiego rogalika :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 12 stycznia 2014 to ja się piszę na takie spędzanie zimowych wieczorów :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń