Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione rogaliki, no nie tylko moje, bo córki je również uwielbiają. Z tej porcji wyszło mi 32 rogaliki, które w zastraszającym tempie znikają :):):)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10957
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5398
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13228
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4981
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10957
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6278
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5398
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13228
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4981
Składniki
Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut). Do ciasta dodajemy roztopioną margarynę, jajko i żółtka, mieszamy dosypujemy 3 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Ciasto drożdżowe czasem jest rzadkie u mnie teraz takie było więc dosypałam jeszcze pół szklanki mąki.
Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy ok. 30 cm., dzielimy na 8 części, na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę marmolady, lub innego nadzienia. Zwijamy w rulon, układamy na blaszce, możemy poczekać 10 minut by troszkę podrosły ale mi się nie chciało:) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Nasze rogaliki nie są słodkie, więc polewamy je czekoladą lub lukrem. Dwie łyżki śmietany ucieramy ze szklanką cukru pudru, dodajemy sok z połowy cytryny. Upieczone, gorące rogaliki maczamy z wierzchu w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO